Wednesday, May 16, 2012

37 weeks--and full term!

Yes, indeed--I have made it to 37 weeks, which means that I am now considered full term. Yipee!! Even though I'm expecting this baby to go to about 41 weeks (the average length of pregnancy is 41 weeks and a day, and this is especially true for first time moms), it's nice to be at this final stage.

Pregnancy has treated me well--I've felt "pregnant" but I haven't felt poorly. I'm moving slower than I used to, needing more breaks, taking more naps, and needing to conserve energy. But that's a good thing, and the fact that I'm no longer working outside the home makes it easier.

My major project this month has been final prep on the nursery, and freezer cooking. My goal is to have at least one month of freezer meals ready to go before baby arrives (5 breakfasts, 5 lunches, 5 dinners). I'm going to divide the food by weeks, and have four different friends/family members keep each week. These meals won't be used immediately following the birth--our church will provide the first week. After that I'll have at least a couple weeks of help from my extended family. The freezer meals I'm making will be for when I'm back to doing the cooking, and need to ease into the responsibilities.

As the time draws closer speculation about the gender of our little one has increased. At my first baby shower one of the games we played was going through the old wives tales and seeing what they say about ME. According to that game, 9 of 12 predicted a girl. :P

Sunday My hubby grabbed his granny (who thus far has had a near 100% correct prediction rate) and asked her. We've asked her a couple times in the past, but she said she couldn't tell because I was so small. At this point she can't say that anymore! With just a few weeks left I won't be getting a lot bigger than I already am! But again, she said she couldn't tell with me. My torso is long and I'm carrying the baby long--not high or low, but both! So, still no verdict from Granny. I think she's just playing it safe.

Of course, I've had some totally random un-asked-for predictions--like when I visited a new store a couple days ago and a man came up to me and announced I was having a girl (there was no other conversation, just "oh, hello, you're having a girl, by the way.") I told him we didn't know one way or the other yet, and with a good deal of conviction he replied, "Oh, no. You ARE having a girl. You can tell whoever you like that the man from Jamaica you met in the store today has said so."

Okay....


Just for fun, here are a few old wives tales I found online (it's a different list than what was used at my shower, as I don't remember all of those).

1.Do you crave the heals of bread or the middle?
Heals: Boy
Middle: Girl
Answer: Neither? I eat both. 

2.Hands Chapped/Dry or Softer?
Chapped: Boy
Softer: Girl
Answer: Dry--but they were always dry

3.Eating more or sick/nauseated?
Eating more: Boy
Sick: Girl
Answer: Eating more! Boy!

4. Can people tell you are pregnant from the back? Or are you pregnant all over?
Can't tell from the back: Girl
All over: Boy
Answer: I don't look pregnant from the back--Girl!

5. During the pregnancy, have you been crabby or happy?
Crabby: girl
Happy: boy
Answer: Uhmm.... yes? Happy overall, but its been mood swing city here. Which I guess would lean toward a girl. :-P

6.Carrying low or high?
Low: Boy
High: Girl
Answer: Personally, I think I'm carrying high. But what do you think? 

7.Do you crave sweet foods or sour/salty foods?
Salty/Sour: Boy
Sweet: Girl
Answer: Haha--this is a "yes" too! I'm not big on salty, but I totally go for both sour and sweet. 

8.Is the heartbeat high or low:
High: Girl
Low: Boy
Answer: High--girl!

9.Which side do you lay on when resting:
Left: Boy
Right: Girl
Answer: Either. Left mostly, but that is a conscious decision. 

10.During the pregnancy, have you been clumsy or graceful?
Clumsy: Boy
Graceful: Girl
Answer: I haven't noticed a change, so graceful. Girl! 

 11.Has the husband put on weight during the pregnancy?
Yes: Girl
No: Boy
Answer: No--boy!

12.Consider the Mother’s age at conception and the year of conception.
Both even or Both odd: Girl
One is even and one is odd: Boy
Answer: Odd/odd--girl!


Score: 
Boy: 4
Girl: 6
Either: 2 


So it's still pretty evenly divided. I guess we'll find out in just a few more weeks!

1 comment:

  1. Well, I think it would be fun to have a boy the same age as Timothy and they could be buddies. I am never good at predicting. Most of those questions above would have predicted a girl both times in my case and we had boys. I did not know until they were born what I was having either. The heartbeat was slower with both pregnancies and so the doctor predicted boys. Whatever you have will be a beautiful blessing from the Lord and we are excited for you! I do predict that he/she will have that cute dimple in his/her chin like mommy! Congratulations, you are almost there! I can hardly wait to see pictures of you holding that precious baby in your arms.

    ReplyDelete